top of page
חיפוש

חשוב למנוע ולהילחם בכבד שומני

המלחמה בכבד שומני – כל הפעולות המומלצות

רבים אינם מודעים לתפקידו החשוב של הכבד. האמת היא, כי הכבד הוא אחד מאיברי הגוף החשובים ביותר בגוף האדם ומבצע פעולות בסיסיות חיוניות מידי יום. בין השאר, הכבד פועל כמסנן להסיר רעלים מהגוף, מסייע לעיכול המזון וכן פועל לוויסות רמת הסוכר.

למחלת כבד שומני לעיתים קרובות אין סימפטומים וכפי שהגדיר זאת ד"ר Matt Cave "ישנם אנשים המסתובבים עם מחלת כבד ורובם לא יודעים זאת". תסמינים למחלה בדרך כלל יכללו עייפות ואי נוחות בצד ימין העליון של הבטן אך כאמור ברוב המקרים לא תכלול המחלה תסמינים כלל.


ציור של רופאה מראה למטופל תמונה של כבד שומני

הגורמים להצטברות שומן בכבד

להצטברות שומן בכבד אחראים מספר גורמים שונים. תזונה, פעילות מערכת העיכול וגנטיקה הם חלק מהגורמים למחלה זו. בין הגורמים העיקריים להצטברות שומן בכבד ניתן למצוא את המקרים הבאים:

· השמנת יתר ומצב בריאותי לקוי - כשליש מהמבוגרים בארה"ב סובלים ממחלת כבד שומני ואנשים הסובלים מהשמנת יתר או סכרת נמצאים בסיכון גבוה למחלה זו. המחלה משפיעה על כ-75% מהאנשים הסובלים ממשקל עודף וכ- 90% מאנשים עם השמנה חמורה במיוחד.

· צריכת אלכוהול - צריכת אלכוהול חריגה עלולה אף היא להביא למחלת כבד שומני והיא נקראת מחלת כבד שומני הקשורה באלכוהול. ד"ר Laura Nagy ממרפאה בקליבלנד החוקרת את השפעת האלכוהול על הכבד ציינה כי אלכוהול עובר חילוף חומרים בכבד ואם מתבצעת שתיה מרובה, חומרים אלו פועלים כרעל.

· כימיקלים – במחקרים שנעשו התגלה כי לזיהום כימי קשר ישיר למחלת כבד שומני. נמצא כי שיעור המחלה בקרב עובדים במפעל לייצור כימיקלים היה גבוה ביחס לעובדים אחרים. כימיקל ספציפי זה שייך לתעשיית הפלסטיק. במחקרים מאוחרים יותר שנערכו בנושא זה, נמצא כי לכימיקלים במוצרים ביתיים גם קשר ישיר לכבד שומני.


הנזקים וההשפעה של מחלת כבד שומני

רוב האנשים הסובלים מכבד שומני לא יפתחו מחלה כלשהי אך חלק לא מבוטל מהם עלול לפתח דלקת בכבד ולגרום לו נזק בלתי הפיך. דלקת בכבד עלולה לפגוע בתאים שלו ולהביא להתקשותו. מחלה זו נקראת שחמת הכבד אשר יכולה להוביל לאי ספיקת כבד או אפילו למחלת הסרטן.

ניתן לגלות מחלה זו באמצעות בדיקת דם והדמיה אך לצורך קביעה אם המחלה התפתחה ונמצאת בשלבים מתקדמים יש לבצע ביופסיה של הכבד.


פעולות מומלצות למניעת המחלה

נכון למועד כתיבת מאמר זה אין טיפול או תרופה המאושרים ע"י ה- FDA למלחמה בכבד שומני. מחקרים מראים כי ויטמין E והפחתה בסוכרים עשויים לסייע בצמצום המחלה ומניעת התפתחותה. קיימות מספר פעולות מומלצות המוכחות כמונעות המחלה. בין ההמלצות למניעה וטיפול בכבד שומני ניתן למנות את הפעולות הבאות:

1. הפחתה במשקל – ירידה במשקל יכולה לסייע אף בהפחתת הסיכון להתקף לב או שבץ מוחי. מחלות לב הן גורם המוות העיקרי בקרב אנשים הסובלים ממחלת כבד שומני.

2. תזונה נכונה ובריאה – שמירה על משקל מאוזן יחד עם פעילות גופנית יכולים לסייע במלחמה בכבד שומני.

3. שתיית אלכוהול מתונה – לאלכוהול כפי שצוין קודם לכן, השפעה על תפקוד הכבד. מתנו את צריכת האלכוהול ושמרו על בריאותכם.

4. שטיפת פירות וירקות – בטרם תאכלו פירות וירקות שטפו אותם היטב במים ובכך תפחיתו את חומרי ההדברה הקיימים על קליפתם.

מחלת כבד שומני הפכה בשנים האחרונות לתופעה של ממש אשר רבים כלל לא מודעים לה ואינם מבינים את חומרת השלכותיה. הבנת ההשלכות ההרסניות של מחלה זו לצד נקיטת צעדים של ממש למניעתה יכולים לסייע לכולנו לשמור על בריאותנו.


מתוך כתבה על כבד שומני שהתפרסמה באוקטובר 2021 באתר של ה-NIH האמריקאי (מכון הבריאות הלאומי).




Comments


bottom of page